Vlierbloesem panna cotta met aardbeiensaus

Panna cotta is een Italiaans dessert  en betekend letterlijk gekookte room. Panna cotta bestaat uit room, melk, suiker en gelatine. Je kunt door aan de room smaakstoffen toe te voegen een “smaakje”geven aan de panna cotta. In dit recept heb ik bloemschermen van de vlierbloesem gebruikt.

Recept vlierbloesem panna cotta

genoeg voor 4 kleine puddingvormpjes

  • 200ml slagroom
  • 2-3 vlierbloesem schermen
  • ½ vanille stokje
  • 15 gram suiker
  • 50 gram kwark
  • 2 gelatineblaadjes

Aardbeiensaus

  • 10 verse aardbeien
  • 1 eetlepel suiker

Decoratie

Blauwe bessen en vlierbloesem bloempjes

Vlierbloesem panna cotta maken

  1. Schud de vlierbloesem schermen een beetje uit en ontdoe eventueel van insecten
  2. Zet een pan op het vuur met de slagroom en de vlierbloesem schermen
  3. Snijd een half vanille stokje open en schraap de vanillezaadjes eruit en doe bij de slagroom (voeg ook het opengesneden stokje erbij, die zeef je er straks weer uit)
  4. Breng de slagroom op laag vuur aan de kook en zet dan uit, laat minimaal een half uurtje staan om de smaak goed uit de vlierbloesems te laten trekken
  5. Week 2 blaadjes gelatine in een bakje met koud water
  6. Zeef het slagroommengsel en van de gezeefde slagroom op in een schoon pannetje
  7. Zet nogmaals op het vuur en voeg de suiker toe, breng aan de kook en zet dan het vuur uit
  8. Voeg direct de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer goed door zodat de gelatine goed opgelost is
  9. Zet de pan even in een bak koud water zodat het wat afkoelt
  10. Voeg dan de kwark toe en roer nogmaals goed door
  11. Spoel 4 puddingvormpjes om met koud water en vul de vormpjes met de vlierbloesem panna cotta
  12. Zet in de koelkast voor minimaal 6 uur

Aardbeiensaus

  1. Was de aardbeien en haal dan de kroontjes eraf
  2. Doe ze in een bakje met de suiker en pureer ze met een staafmixer tot een gladde saus (heb je geen staafmixer prak de aardbeien dan en duw ze met een lepel door een zeef)
  3. Zet de saus afgedekt in de koelkast tot gebruik

Decoreren

  1. Stort de vlierbloesem panna cotta op een bord (dompel het vormpje even in goed heet water dan laat het makkelijk los)
  2. Schep rondom de aardbeiensaus en decoreer met de blauwe bessen en de vlierbloesem bloempjes

Vlierbloesem-panna-cotta

5.0 from 1 reviews
Vlierbloesem panna cotta met aardbeiensaus
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Nagerecht
Hoeveelheid: 4 personen
Ingrediënten
Panna Cotta
  • 200 ml slagroom
  • 2-3 vlierbloesem schermen
  • ½ vanille stokje
  • 15 gram suiker
  • 50 gram kwark
  • 2 gelatineblaadjes
Aardbeiensaus
  • 10 verse aardbeien
  • 1 eetlepel suiker
Decoratie
  • Blauwe bessen en vlierbloesem bloempjes
Bereiding
  1. Schud de vlierbloesem schermen een beetje uit en ontdoe eventueel van insecten
  2. Zet een pan op het vuur met de slagroom en de vlierbloesem schermen
  3. Snijd een half vanille stokje open en schraap de vanillezaadjes eruit en doe bij de slagroom (voeg ook het opengesneden stokje erbij, die zeef je er straks weer uit)
  4. Breng de slagroom op laag vuur aan de kook en zet dan uit, laat minimaal een half uurtje staan om de smaak goed uit de vlierbloesems te laten trekken
  5. Week 2 blaadjes gelatine in een bakje met koud water
  6. Zeef het slagroommengsel en van de gezeefde slagroom op in een schoon pannetje
  7. Zet nogmaals op het vuur en voeg de suiker toe, breng aan de kook en zet dan het vuur uit
  8. Voeg direct de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer goed door zodat de gelatine goed opgelost is
  9. Zet de pan even in een bak koud water zodat het wat afkoelt
  10. Voeg dan de kwark toe en roer nogmaals goed door
  11. Spoel 4 puddingvormpjes om met koud water en vul de vormpjes met de vlierbloesem panna cotta
  12. Zet in de koelkast voor minimaal 6 uur
  13. Aardbeiensaus
  14. Was de aardbeien en haal dan de kroontjes eraf
  15. Doe ze in een bakje met de suiker en pureer ze met een staafmixer tot een gladde saus (heb je geen staafmixer prak de aardbeien dan en duw ze met een lepel door een zeef)
  16. Zet de saus afgedekt in de koelkast tot gebruik
  17. Decoreren
  18. Stort de vlierbloesem panna cotta op een bord (dompel het vormpje even in goed heet water dan laat het makkelijk los)
  19. Schep rondom de aardbeiensaus en decoreer met de blauwe bessen en de vlierbloesem bloempjes

 

 

1 reactie
  1. Wilma Jansen says

    Heerlijk recept om te maken van de vlierbloesemplant in mijn tuin

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: