Pizza maken

Pizza maken

Zelf pizza maken is naast dat het gewoon leuk is om zelf te maken ook nog eens heel erg lekker. Je kunt de pizza precies beleggen met de ingrediënten die je lekker vind en het is ook nog eens heel erg makkelijk.

Een pizza bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De bodem
  • Tomatensaus
  • Kaas
  • Verschillende toppings

Pizzadeegpizzadeeg

Pizzadeeg is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de pizza. Is de bodem niet goed dan heb je ook geen lekkere pizza. Het maken van een goede pizzabodem is eigenlijk heel erg makkelijk en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig ook.

Pizzadeeg recept 

Voor 4 pizza bodems

  • 3 dl lauw water
  • 1 zakje gist
  • 500 gram bloem (je kan ook een deel vervangen door griesmeel)
  • 1 theelepel zout
  • goede scheut olijfolie

Pizzadeeg maken 

  1. Doe de bloem in een mengkom
  2. Voeg de gist toe en meng door de bloem
  3. Voeg nu het zout toe
  4. Voeg 3 kwart van het water toe en daarna de olijfolie
  5. Roer het door elkaar
  6. Meng het deeg tot een bal en voeg eventueel het overige water toe tot je een goede deegbal krijgt
  7. Is het deeg te nat voeg dan nog wat bloem toe en is het te droog voeg dan nog wat extra water toe
  8. Kneed het deeg een minuut of 8 goed door
  9. Dek de mengkom met het deeg nu af met aan natte theedoek en zet weg op een warme plaats
  10. Laat het deeg nu rijzen voor een uur
  11. Maak in de tussentijd de pizza tomatensaus

Pizzasaus 

Pizzasaus kun je makkelijk zelf maken, je kunt dit doen van verse tomaten hele tomaten uit blik. Voor een pizzasaus kun je best tomaten uit blik gebruiken en in onderstaand recept gaan we hier dan ook van uit. Uiteraard kun je ook kant en klare pizzasaus kopen maar zelf maken is natuurlijk wel gezonder en lekkerder.

Wat heb je nodig voor de pizzasaus 

  • 1 blik hele gepelde tomaten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • eventueel een eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano of italiaanse kruiden
  • Zout en peper
  • scheut olijfolie
  1. Snipper de ui en hak de knoflook goed fijn
  2. Zet een pan op het vuur en voeg een scheutje olijfolie toe
  3. Fruit hierin de gesnipperde ui en de knoflook licht aan zodat de smaken goed vrij komen, zorg dat de ui en knoflook niet kleuren
  4. Voeg dan eventueel een eetlepel tomatenpuree toe en bak even mee in de pan om te ontzuren (tomatenpuree is optioneel, je krijgt een iets vollere tomatensmaak maar is niet perse nodig, zonder tomatenpuree is de saus ook lekker)
  5. Voeg nu het blik gepelde tomaten toe en laat even zachtjes doorpruttelen
  6. Pureer de saus daarna met de staafmixer en zet terug op het vuur
  7. Voeg de oregano of italiaanse kruiden toe
  8. Breng op smaak met wat zout en peper

De pizza maken

Verwarm de oven voor op 250 gradenZelf pizza maken

  1. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en kneed nog even goed door.
  2. Maak nu van elk deel een bal en rol daarna uit tot een mooie ronde pizzabodem
  3. Beleg de pizzabodem nu met Pizzasaus en daarna met de toppings die jij zelf lekker vind, denk hierbij aan diverse groenten, champignons, ham, salami, ansjovis, diverse kaas soorten, paprika, olijven, ham, ananas enz. De ideeën zijn eindeloos.
  4. Als finishing touch maak je de pizza af met kaas.

Pizza bakken

Bak nu de pizza af in een voorverwarmde oven van 250 graden. De pizza moet nu ongeveer 7 minuten in de oven. Heb je een pizzasteen dan zou ik die gebruiken voor het bakken van je pizza, zo krijg je een lekker krokante bodem. Gebruik anders een bakplaat die je bij het voorverwarmen al in de oven had staan, dan bakt de pizza ook lekkerder. Smeer de rand van de pizza na het bakken even in met wat knoflookolie.

Welke kaas is het beste geschikt voor pizza’s?

Veelal word er (buffel) mozzarella gebruikt, dit is een heerlijke zachte kaas om je pizza mee af te maken en eigenlijk ook wel het lekkerste. Maar je kunt eventueel ook goede geraspte pizzakaas gebruiken. Experimenteer ook eens met andere kazen zoals brie, gorgonzola, parmezaanse kaas, geitenkaas, stilton enzenz.

Let op:

  • Zorg dat de ingrediënten die je op de pizza doet niet te nat zijn, dan krijg je een slappe bodem

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website