Griesmeel plaatkoek met sinaasappel

Heerlijke griesmeel plaatkoek met sinaasappel. Bij gebak of taart denk je misschien niet direct aan griesmeel maar deze combinatie is echt heel erg verrassend en zeker de moeite waard om een keer te proberen. Bij griesmeel denken we eerder aan griesmeelpudding met bessen of aardbeiensaus maar in gebak/koek is het ook heel erg lekker. Het lekkerste is als je deze plaatkoek bij voorkeur een dag van tevoren maakt zodat de sinaasappelsiroop goed in de griesmeel plaatkoek kan trekken en je een natte smeuïge koek krijgt…. Een simpele taart/koek maar niet minder lekker:)

Wat heb je nodig voor deze griesmeel sinaasappelkoek.

  • 175 gram walnoten
  • 400 gram griesmeel
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 gram boter
  • 2 theelepels bakpoeder
  • zakje vanillesuiker
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 500 gram suiker (350 en 150)
  • 3 sinaasappels, bij voorkeur biologische

Griesmeel plaatkoek met sinaasappel maken

  1. Hak de walnoten grof
  2. Smelt de boter in een steelpan
  3. Meng de griesmeel met de bloem, vanillesuiker en het bakpoeder
  4. Giet de griekse yoghurt erbij en 350 gram van de suiker
  5. Roer goed door en giet dan de vloeibare boter en de walnoten erbij
  6. Meng nogmaals goed door
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden
  8. Was vervolgens de sinaasappels en rasp de schil eraf en bewaar
  9. Pers de sinaasappels nu uit
  10. Karameliseer de overige suiker (150 gram) met 2 eetlepels water in de pan todat deze een mooi kleurt, niet te donker dan word de siroop bitter
  11. Giet vervolgens de sinaasappelsap erbij en laat zachtjes koken voor 10-15 minuten
  12. Roer vervolgens de sinaasappelschil erdoor en laat de siroop afkoelen
  13. Vet een bakblik van ongeveer 25x25cm in
  14. Meng het mengsel nog een keer goed door en giet in het bakblik
  15. Bak de plaatkoek nu af in ongeveer 25 minuten
  16. Giet vervolgens direct de siroop over de griesmeelkoek en laat bij voorkeur een nacht staan zodat de siroop goed in de griesmeel koek getrokken is
  17. Ook lekker als dessert met een bolletje ijs
  18. Eet smakelijk
5.0 from 1 reviews
Griesmeel plaatkoek met sinaasappel
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Griesmeel plaatkoek met sinaasappel
: Taart/gebak
Hoeveelheid: 1 bakblik
Ingrediënten
  • 175 gram walnoten
  • 400 gram griesmeel
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 gram boter
  • 2 theelepels bakpoeder
  • zakje vanillesuiker
  • 500 ml griekse yoghurt
  • 500 gram suiker (350 en 150)
  • 3 sinaasappels, bij voorkeur biologische
Bereiding
  1. Hak de walnoten grof
  2. Smelt de boter in een steelpan
  3. Meng de griesmeel met de bloem, vanillesuiker en het bakpoeder
  4. Giet de griekse yoghurt erbij en 350 gram van de suiker
  5. Roer goed door en giet dan de vloeibare boter en de walnoten erbij
  6. Meng nogmaals goed door
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden
  8. Was vervolgens de sinaasappels en rasp de schil eraf en bewaar
  9. Pers de sinaasappels nu uit
  10. Karameliseer de overige suiker (150 gram) met 2 eetlepels water in de pan, tot het mooi kleurt, pas op niet te donker dan word de siroop bitter
  11. Giet vervolgens de sinaasappelsap erbij en laat zachtjes koken voor 10-15 minuten
  12. Roer vervolgens de sinaasappelschil erdoor en laat de siroop afkoelen
  13. Vet een bakblik van ongeveer 25x25cm in
  14. Meng het mengsel nog een keer goed door en giet in het bakblik
  15. Bak de plaatkoek nu af in ongeveer 25 minuten
  16. Giet vervolgens direct de siroop over de griesmeelkoek en laat bij voorkeur een nacht staan zodat de siroop goed in de griesmeel koek getrokken is
  17. Ook lekker als dessert met een bolletje ijs
  18. Eet smakelijk
Griesmeel plaatkoek sinaasappel
Griesmeel plaatkoek sinaasappel

Nog meer lekkere plaatkoek recepten?

4 Reacties
  1. Jamy says

    Apart met de griesmeel dacht ik eerst maar het was erg lekker

  2. annet says

    Heerlijke taart zeker met die sinaasappel siroop. Volgende keer zal ik zeker minder suiker in het beslag doen. Na een suikervrije periode was deze taart wel erg zoet maar absoluut lekker. Mijn gekarakteriseerde suiker werd niet bruin. Wat heb ik verkeerd gedaan?? Siroop was wel erg lekker.

  3. Nada says

    Ik heb een bak blik van 25*27,5cm ongeveer en hogte van 2,5 cm ongeveer..is dat goed? Kan ik gewoone sinaasappel gebruiken?

    Alvast bedankt voor je reactie

    1. Kooktijdschrift says

      Beste Nada,

      Ja hoor dat bakblik kan prima, de mijne is iets kleiner dus die van jou word hooguit iets lager maar het kan prima. Hou wel de baktijd in de gaten, eventueel iets korter bakken en dan controleren. Je kunt biologische sinaasappelen gebruiken, deze zijn onbespoten, gebruik je gewone sinaasappelen boen dan de schil goed schoon met lauwwarm water. Succes met bakken.

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: