Rabarberijs in een aardbeiensoepje

Rabarber ijs in een aardbeiensoepje

Het rabarber seizoen is bijna afgelopen maar dit recept voor rabarberijs moet je echt een keer maken. Mocht je veel rabarber hebben dan kun je de rabarber ook in kleine stukjes snijden en gewoon invriezen, dan kun je ook later in het jaar dit lekkere rabarber ijs maken.

Hoelang kun je rabarber oogsten?

Rabarber kan je oogsten vanaf april tot ongeveer de langste dag (21 juni) Waarom niet langer? In de groene bladeren van rabarber zit oxaalzuur en dat is schadelijk voor de gezondheid. Dit oxaalzuur trekt vanaf ongeveer 21 juni naar de stengels, dus is het beter vanaf die tijd geen rabarber meer te eten. Dit zuur bindt kalk en onttrekt zodoende kalk aan het lichaam. Uiteraard zal het per jaar wel wat verschillen maar voor het gemak wordt die datum aangehouden.

Hoe maak je rabarber ijs?

Wat heb je nodig:

Voor het ijs

  • 400 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes
  • 175 gram suiker
  • 30 gram honing
  • 3 eidooiers, los geklopt
  • 110 milliliter melk
  • 250 milliliter slagroom

Voor de aardbeiensoep:

  • Bakje aardbeien
  • 1 eetlepel suiker

Bereiding:

  1. Doe de rabarber, de suiker en de honing in een pan en zet het vuur zachtjes aan.
  2. Leg een deksel op de pan en laat op zacht vuur 10 minuten staan
  3. Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger.
  4. Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt,dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  5. Haal van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer of in de keukenmachine fijn
  6. Laat de rabarber afkoelen.
  7. Doe de eierdooiers in een kom met de melk en klop door elkaar
  8. Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word. Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen
  9. Laat vervolgens het mengsel goed afkoelen (in de koelkast)
  10. Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn deze samen mengen
  11. Klop de slagroom stijf en roer het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom
  12. Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in de vriezer en roer regelmatig door tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten
  13. Maak de aardbeien schoon en pureer samen met de suiker met de staafmixer of in de keukenmachine tot een soepje

Schep in een diep bord het aardbeiensoepje en leg er een bol rabarber ijs in.

 

4.0 from 1 reviews
Rabarberijs in een aardbeiensoepje
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: IJs
Hoeveelheid: 4
Ingrediënten
Voor het IJs
  • 400 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes
  • 175 gram suiker
  • 30 gram honing
  • 3 eidooiers, los geklopt
  • 110 milliliter melk
  • 250 milliliter slagroom
Voor het aardbeiensoepje
  • 1 bakje aardbeien
  • 1 eetlepel suiker
Bereiding
  1. Doe de rabarber, de suiker en de honing in een pan en zet het vuur zachtjes aan.
  2. Leg een deksel op de pan en laat op zacht vuur 10 minuten staan
  3. Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger.
  4. Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt,dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  5. Haal van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer of in de keukenmachine fijn
  6. Laat de rabarber afkoelen.
  7. Doe de eierdooiers in een kom met de melk en klop door elkaar
  8. Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word. Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen
  9. Laat vervolgens het mengsel goed afkoelen (in de koelkast)
  10. Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn deze samen mengen
  11. Klop de slagroom stijf en roer het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom
  12. Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in de vriezer en roer regelmatig door tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten
  13. Maak de aarbeien schoon en pureer samen met de suiker met de staafmixer of in de keukenmachine tot een soepje

Op zoek naar een ander recept met rabarber?

2 Reacties

  1. honey says

    Wat versta je onder een bakje aardbeien? 500 gram? ik zag nl nog een ander recept en die schreven 1 kg voor, voor 4 personen.
    ziet er erg lekker uit, vooral dat rabarber ijs!

    1. Kooktijdschrift says

      Dit is een beetje afhankelijk voor hoeveel personen je in 1x wil maken. Voor 2 personen is een bakje van 250 gram wel voldoende voor 4 personen inderdaad een bakje van 500 gram aardbeien. Succes met maken en alvast eet smakelijk:)

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept:  
error: