Rabarber koken, hoe kook je nou eigenlijk rabarber?

Rabarber koken, hoe doe je dat? Nou een makkelijker recept bestaat er eigenlijk niet. De meesten mensen koken rabarber alleen met wat water, suiker en binden het af met maïzena. Vroeger werd er als de rabarber erg zuur was ook nog wel een mespuntje kalk bijgedaan maar ik doe dat niet. Er zijn verschillende soorten rabarber, met overwegend rode stengels, met half rode/groene stengels en de soort met overwegend groene stengels. De groene variant is wat zuurder dan de rode maar allemaal zijn ze lekker. Voor het koken van rabarber heb je dus eigenlijk alleen rabarber en wat suiker nodig en een klein beetje water. Persoonlijk vind ik het lekker om kaneel toe te voegen en ipv water verse sinaasappelsap te gebruiken. Rabarber is afhankelijk van de soort best wel zuur, daarom is het lekker om eventueel als tegenhanger wat rozijntjes toe te voegen aan de rabarber.

Rabarber schoonmaken

Koop je rabarber in de winkel dan zijn de bladeren er vaak al afgehaald, maar zit het blad er nog aan dan deze eraf snijden en de stengels goed wassen. Vervolgens de stengels in stukjes van 2-3cm snijden en in de pan doen om te koken.

Rabarber bewaren en invriezen

Rabarber kun je ongekookt ongeveer een week bewaren in de groentelade van je koelkast. Heb je veel rabarber en wil je het langer bewaren om er iets van te maken dan kun je rabarber ook heel goed invriezen, dit kan gewoon rauw. Snijd de gewassen rabarber in stukjes en vries het in een diepvrieszak gewoon in. Later kun je dit dan verwerken in bijvoorbeeld rabarberjam.

Rabarber combineert o.a goed met:

  • Aardbei
  • Appel
  • Vanille
  • Sinaasappel
  • Gember
  • Rozijnen
  • Munt
  • Noten
  • Mascarpone
  • Yoghurt

Op zoek naar een lekker recept met rabarber? Wat dacht je van bv rabarberijs, rabarber plaatkoek of rabarbertaart met kaneelmeringue? Of bekijk alle rabarber recepten

Rabarber koken:

4.8 from 4 reviews
Rabarber koken
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Hoeveelheid: 2 porties
Ingrediënten
  • 250 gram rabarber
  • 40-50 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • klein scheutje water
Bereiding
  1. Was de rabarber goed en snijd in stukken van 2 cm
  2. Voeg een klein scheutje water toe en zet de pan met de deksel op de pan op het vuur
  3. Kook zachtjes 10-15 minuten tot de stukjes zacht zijn en uit elkaar vallen
  4. Roer de suiker en de kaneel erdoor en proef na
  5. Naar smaak eventueel iets meer suiker/kaneel toevoegen
Tips
Het water kan je ook vervangen door het sap van 1 sinaasappel Ook lekker om wat rozijntjes toe te voegen Mocht de rabarber toch te dun geworden zijn omdat je iets teveel water hebt toegevoegd, bind het dan af met wat in water opgeloste maïzena
Hoeveelheid: 2

 

Eet smakelijk!

 

rabarber

 

9 Reacties

  1. Ilse says

    Rabarber is inderdaad helemaal niet moeilijk om te maken dus was blij met het recept, wist niet dat het zo makkelijk was.

  2. Arual says

    Geweldig.!!! Vroeger met onze kleine kinderen vaak gegeten uit eigen tuin. Nu jaren al niet meer. Omdat ik meer groente wil eten heb ik het rabarber gekocht en het recept even opgezocht. In plaats van suiker een beetje zoetstof gebruikt. Heerlijk. GA HET VAKER MAKEN. Samen met mijn kleindochters…….

  3. Peter says

    Makkelijk recept , alleen vroeg mijn moeder altijd om een stukje blanke kalk/ schoolkrijt ,wat ze meekookte ,
    waarvoor was dat dan?

    1. Kooktijdschrift says

      Rabarber bevat veel oxaalzuur wat de zure smaak aan de rabarber geeft. Kalk neutraliseert het oxaalzuur in de rabarber waardoor deze iets minder zuur word als je wat kalk mee kookt.

  4. rikie mulder says

    Rabarber kan je ook binden met custard dan kan er minder suiker in en de rabarber is dan wat zachter van smaak.

    1. Kooktijdschrift says

      Klopt ik heb het gelijk geprobeerd(had nog wat rabarber uit de moestuin) en binden met custard is inderdaad ook heel erg lekker, bedankt voor de tip!

  5. Anja Plenter-stol says

    Ik maak het met aardbeien,vanillesuiker en gewone suiker, zo lusten mijn kinderen het ook

  6. sandra says

    nou heb ik ook voor het eerst rabarber gemaakt maar ik vind het op zich nog te dun eb iets te veel water gebruikt ik heb er ook maizena er aan toegevoegd om te binden maar vind het nog te dun heb ik dan te weinig maizena gebruikt zoja hoeveel moet ik dan gebruiken.

    1. Kooktijdschrift says

      Je hoeft inderdaad echt maar een heel klein scheutje water toe te voegen (of het sap van een halve sinaasappel). Is de rabarber toch te dun dan kun je het even al roerend op hoog vuur door laten koken, dan verdampt er weer wat vocht. Wil je het afbinden dan kun je het inderdaad met maizena of custard doen. Leng de maizena aan met wat water en giet er steeds een paar druppeltjes bij terwijl je blijft roeren, net zolang tot de juiste dikte is bereikt. Succes en eet smakelijk van de rabarber

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept:  
error: