Pannenkoeken recept

Pannenkoeken

Pannenkoeken, wie kent ze niet. Zo goed als iedereen is er dol op en niet zo gek ook ze zijn natuurlijk erg lekker. Op menig kinderfeestje staan pannenkoeken op het menu maar volwassenen zijn er vaak net zo gek op. Je kunt ze zowel met zoet als met hartig beleg eten, de meeste mensen eten ze met stroop, poedersuiker, kaas of spek maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk. Onderaan het artikel geef ik nog wat ideetjes als je eens wat anders wil proberen dan de standaard pannenkoeken.

Pannenkoeken recept

Het beslag voor pannenkoeken bestaan uit maar 4 ingrediënten (of 5 als je een scheutje zonnebloem olie meetelt). Melk, ei, zout en bloem

Wat hebben we nodig voor ongeveer 10 pannenkoeken:pannenkoeken

  • 250 gram bloem
  • 500 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • Klein scheutje zonnebloem olie (optioneel)

Daarnaast vind ik het ook erg lekker om een scheut stroop toe te voegen aan het pannenkoekenbeslag of een snuf kaneel, dit is aan jezelf of je dat ook lekker vind, ik zou zeggen probeer beiden eens.

Het beslag maken

Doe de melk in een beslagkom en voeg de eieren en het zout toe. Roer nu goed door. Hang een zeef boven de kom en giet de bloem erin. Voeg al roeren de bloem aan de melk toe en roer tot er een glad beslag ontstaat. Voeg nu eventueel een scheutje olijfolie toe en optioneel een scheutje stroop of kaneel. Door de stroop krijgen de pannenkoeken een mooi bruin kleurtje en het is ook nog eens heel erg lekker. De kaneel is ook erg lekker maar is ook afhankelijk wat je verder op je pannenkoek wil doen.

Zitten er nog wat klontjes in je beslag dan is dit niet zo heel erg, deze gaan er met het bakken wel uit.

Pannenkoeken bakken

  1. Het bakken kan in zowel wat boter(margarine) of in wat olie. Ik vind margarine persoonlijk lekkerder om de pannenkoeken in te bakken. Neem een koekenpan en zet deze op het vuur. Voeg nu een klontje boter toe en laat deze uit bruisen.
  2. Doe nu een schep van het beslag in de pan en rol de pan heen en weer zodat het pannenkoeken beslag over de hele pan verdeeld word.
  3. Bak nu de pannenkoek totdat deze aan 1 kant mooi bruin gekleurd is en de bovenkant van het beslag zo goed als niet meer vloeibaar is.
  4. Draai nu de pannenkoek met een spatel om en bak de andere kant ook mooi lichtbruin.
  5. Leg de pannenkoeken die klaar zijn op een bord en bedek deze met een ander bord die je op zijn kop op de andere legt, zo blijven de pannenkoeken lekker warm tot je al het beslag opgebakken hebt.

Bewaren

Je kunt zelfgebakken pannenkoeken in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren, maar ik denk dat ze voor die tijd allang op zijn:) Laat de pannenkoeken eerst afkoelen en dek ze dan af met plasticfolie voor je ze in de koelkast zet.

Opwarmen

Je kunt pannenkoeken heel makkelijk in de magnetron opwarmen. Leg de pannenkoeken op een bord, dek ze af met plasticfolie en zet ze in de magnetron voor 1 a 2 minuutjes (afhankelijk van de hoeveelheid pannenkoeken) op 800 watt. Wil je de pannenkoeken in de oven opwarmen zet ze dan in een voorverwarmde oven van 150 graden voor 15 minuten en dek ze af met aluminiumfolie. In de koekenpan kun je een enkele pannenkoek ook opwarmen door een klein beetje olie of boter te verwarmen in een koekenpan en daar de pannenkoek in te leggen, draai na 30 seconden om en verwarm zo beiden kanten.

Invriezen

Pannenkoeken kun je natuurlijk ook invriezen al gaat de kwaliteit na enkele weken wel hard achteruit. Vries ze bij voorkeur niet langer in dan enkele weken en zorg dat je ze goed inpakt en in een diepvrieszak in de vriezer legt. Je kunt ze daarna verwarmen zoals hierboven beschreven, dit kan zowel met een bevroren pannenkoek als met een pannenkoek die je eerst hebt laten ontdooien. Controleer altijd even of de pannenkoek al warm is, verleng anders de tijd met een minuutje.

Pannenkoeken variaties:

Beleg de pannenkoeken eens met onderstaande variaties:

  • Bolletje vanilleijs met verse aardbeien en slagroom
  • Smeer de pannenkoek in met nutella pasta en beleg met plakjes banaan
  • Geitenkaas, rucola, honing en walnoten
  • Voeg wat sinaasappelrasp toe aan het beslag
  • Wil je appel pannenkoeken bakken rasp de appel dan, zo blijven de pannenkoeken heel (met partjes appel vallen de appelpannenkoeken snel uit elkaar)
  • Voeg wat gewelde rozijnen toe aan het beslag
5.0 from 2 reviews
Pannenkoeken recept
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Pannenkoeken recept
Hoeveelheid: 10 pannenkoeken
Ingrediënten
  • - 250 gram bloem
  • - 500 ml melk
  • - 2 eieren
  • - 1 theelepel zout
  • - Klein scheutje zonnebloem olie (optioneel)
  • Daarnaast vind ik het ook erg lekker op een scheut stroop toe te voegen aan het pannenkoeken beslag of een snuf kaneel, dit is aan jezelf of je dat ook lekker vind, ik zou zeggen probeer beiden eens.
Bereiding
  1. Doe de melk in een beslagkom en voeg de eieren en het zout toe. Roer nu goed door. Hang een zeef boven de kom en giet de bloem erin. Voeg al roeren de bloem aan de melk toe en roer tot er een glad beslag ontstaat. Voeg nu eventueel een scheutje olijfolie toe en optioneel een scheutje stroop of kaneel. Door de stroop krijgen de pannenkoeken een mooi bruin kleurtje en is ook nog eens heel erg lekker. De kaneel is ook erg lekker maar is ook afhankelijk wat je verder op je pannenkoeken wil doen.
  2. Zitten er nog wat klontjes in je beslag dan is dit niet zo heel erg, deze gaan er met het bakken wel uit.
  3. Pannenkoeken bakken kan in zowel wat boter(margarine) of in wat olie. Ik vind margarine persoonlijk lekkerder om de pannenkoeken in te bakken. Neem een koekenpan en zet deze op het vuur. Voeg nu een klontje boter toe en laat deze uitbruisen.
  4. Doe nu een schep van het beslag in de pan en rol de pan heen en weer zodat het pannenkoeken beslag over de hele pan verdeeld word.
  5. Bak nu de pannenkoek totdat deze aan 1 kant mooi bruin gekleurd is en de bovenkant van het beslag zo goed als niet meer vloeibaar is.
  6. Draai nu de pannenkoek met een spatel om en bak de andere kant ook mooi lichtbruin.
  7. Leg de pannenkoeken die klaar zijn op een bord en bedek deze met een ander bord die je op zijn kop op de andere legt, zo blijven de pannenkoeken lekker warm tot je al het beslag opgebakken hebt.

 

Of maak in het vlierbloesem seizoen eens deze lekkere Vlierbloesem pannenkoeken