In deze koopgids
Noga met pure en witte chocolade
Ik ben echt dol op noga en deze variant met chocolade en amandelen is ook erg lekker, wel aan de zoete kant dus je moet en van zoet en van chocolade houden maar dan is deze noga een aanrader.
Voor het maken van noga is een kookthermometer dus erg belangrijk, verwarm je het suikermengsel bijvoorbeeld te lang dan krijg je hele harde noga, verwarm je het te kort dan blijft je noga te slap. Zorg dus dat je de temperaturen zoals aangegeven in het recept goed aanhoud.
Zorg als je noga gaat maken dat je eerst alles afweegt. Begin met een cakeblik of andere vorm klaar te zetten en bedek deze met plastic (slagersfolie bijvoorbeeld, deze is iets dikker dan gewone plasticfolie maar gewone plasticfolie kan ook).
Bedek de bodem van de vorm met ouwel (eetbaar papier).
Verwarm de oven ook vast voor op 160 graden en leg de amandelen vast op een bakplaat klaar. Als de amandelen straks bij de noga moeten kun je ze nog even kort verwarmen voor ze bij de noga gaan (zo koelt de noga niet te snel af).
Als dat klaarstaat weeg je alles af en zet je het klaar in pannetjes.
In de ene pan de 200 gram honing en in de andere pan de suiker, glucosestroop en het water.
Verwarm de honing tot 125 graden Celcius en het pannetje met de suiker/glucostroop en het water tot 140 graden Celsius.
Klop ondertussen met een mixer het eiwit met de 12 gr suiker licht op
Zodra de honing precies 125 graden heeft bereikt giet je dit langzaam en al kloppend bij het eiwitmengsel.
Zodra het suikermengsel 140 graden heeft bereikt giet je het er volgens al roerend ook bij.
Verlaag nu de snelheid van de mixer maar blijf nog wel een minuut of 5 doorkloppen.
Daarna kun je de gaarheid van de noga testen. Dit doe je door een bolletje noa onder de koude kraan te houden. Voelt het bolletje daarna stevig aan dan is de noga goed.
Verwarm nu de amandelen in de voorverwarmde oven en spatel ze daarna door het nogamengsel. Mocht je de amandelen er namelijk koud bijdoen dan koelt de noga te snel af en kun je het bijna niet meer roeren/mengen.
Als alles goed gemengd is giet je het mengsel in de vorm en dek deze af met weer een stuk ouwel en vervolgens met plasticfolie. Laat de noga nu voor 24 uur staan en snijd er vervolgens met een kartelmes mooie plakken van. Verpak de plakken noga ieder apart in plasticfolie zodat ze niet vochtig kunnen worden.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Voor het maken van noga is een kookthermometer dus erg belangrijk, verwarm je het suikermengsel bijvoorbeeld te lang dan krijg je hele harde noga, verwarm je het te kort dan blijft je noga te slap. Zorg dus dat je de temperaturen zoals aangegeven in het recept goed aanhoud.
Zorg als je noga gaat maken dat je eerst alles afweegt. Begin met een cakeblik of andere vorm klaar te zetten en bedek deze met plastic (slagersfolie bijvoorbeeld, deze is iets dikker dan gewone plasticfolie maar gewone plasticfolie kan ook).
Bedek de bodem van de vorm met ouwel (eetbaar papier).
Verwarm de oven ook vast voor op 160 graden en leg de amandelen vast op een bakplaat klaar. Als de amandelen straks bij de noga moeten kun je ze nog even kort verwarmen voor ze bij de noga gaan (zo koelt de noga niet te snel af).
Als dat klaarstaat weeg je alles af en zet je het klaar in pannetjes.
In de ene pan de 200 gram honing en in de andere pan de suiker, glucosestroop en het water.
Verwarm de honing tot 125 graden Celcius en het pannetje met de suiker/glucostroop en het water tot 140 graden Celsius.
Klop ondertussen met een mixer het eiwit met de 12 gr suiker licht op
Zodra de honing precies 125 graden heeft bereikt giet je dit langzaam en al kloppend bij het eiwitmengsel.
Zodra het suikermengsel 140 graden heeft bereikt giet je het er volgens al roerend ook bij.
Verlaag nu de snelheid van de mixer maar blijf nog wel een minuut of 5 doorkloppen.
Daarna kun je de gaarheid van de noga testen. Dit doe je door een bolletje noa onder de koude kraan te houden. Voelt het bolletje daarna stevig aan dan is de noga goed.
Verwarm nu de amandelen in de voorverwarmde oven en spatel ze daarna door het nogamengsel. Mocht je de amandelen er namelijk koud bijdoen dan koelt de noga te snel af en kun je het bijna niet meer roeren/mengen.
Als alles goed gemengd is giet je het mengsel in de vorm en dek deze af met weer een stuk ouwel en vervolgens met plasticfolie. Laat de noga nu voor 24 uur staan en snijd er vervolgens met een kartelmes mooie plakken van. Verpak de plakken noga ieder apart in plasticfolie zodat ze niet vochtig kunnen worden.
Bekijk hier foto’s van het maken van noga
Wanneer voeg je de chocolade toe? Dit wordt verder niet meer in het recept vermeld.