Chili con carne

Chili con carne is een pittig Mexicaans gerecht gemaakt met gehakt en kidneybonen. Ook word het wel gemaakt met bruine bonen. Hou je niet van kidney of bruine bonen dan kun je die ook vervangen door bijvoorbeeld sperziebonen. Zoals bij heel veel gerechten zijn hier ook weer vele variaties op maar dit recept is heerlijk. Varieer zelf met de hoeveelheid chilipoeder, dit is vrij pittig, hou je van lekker pittig gebruik dan 1 ½ tot 2 theelepeltjes chilipoeder. Ik zou eerst beginnen met 1 theelepel en dan eerst even proeven voor je er eventueel nog wat extra bij doet.

Chili con carne recept

  • 500 g rundergehakt
  • blikje tomatenpuree
  • olijfolie
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in fijne blokjes/halve maantjes
  • 2 rode paprika’s in blokjes
  • 1 afgestreken theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 blik rode kidneybonen van 400 g uitgelekt
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 gram
  • Mais is optioneel

Chili con carne maken

  1. Snijd alle groenten fijn (of in keukenmachine)
  2. Gehakt rul bakken in olie
  3. Voeg alle kruiden, ui en knoflook toe en bak even mee
  4. Doe nu alle groenten erbij en bak lekker even mee
  5. Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak ook kort mee om wat te ontzuren
  6. Voeg nu de tomatenstukjes toe en laat lekker pruttelen tot de groenten gaar zijn afhankelijk van de grootte van de stukjes
  7. Voeg als laatste de uitgelekte kidneybonen toe en verwarm nog even door
  8. Optioneel kun je nog wat mais toevoegen
  9. Naproeven en indien nodig nog op smaak brengen met wat zout en peper en chilipoeder

Chili sin carne

Chili sin carne is een chili gemaakt zonder vlees, dus met vleesvervangers of gewoon een vegetarische chili. Chili sin carne betekent chili zonder vlees in het Spaans en Chili con carne chili met vlees.

Bijgerechten chili con carne

Chili con carne kun je zo eten, maar ook geserveerd met rijst, aardappelen of tortillachips. Vaak word er ook guacamole of zure room bij geserveerd en geraspte cheddar kaas

Chili con carne bewaren

Je kunt de chili prima 2 dagen bewaren in de koelkast, vaak is de smaak de volgende dag nog lekkerder omdat de smaken goed doorgetrokken zijn. Even af laten koelen, afdekken en dan in de koelkast.

Chili con carne invriezen

Je kunt chili ook prima invriezen, doe dit wel zo snel mogelijk na het maken, uiteraard wel goed af laten koelen, dan in een diepvries bakje en in de vriezer. In de ochtend uit de vriezer halen en laten ontdooien in de koelkast. S’avonds kan je het dan opwarmen en eten.

Chili con carne
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Hoeveelheid: 4 personen
Ingrediënten
  • 500 g rundergehakt
  • blikje tomatenpuree
  • olijfolie
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 middelgrote wortels, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in fijne blokjes/halve maantjes
  • 2 rode paprika’s in blokjes
  • 1 afgestreken theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 blik rode kidneybonen van 400 g uitgelekt
  • 2 blikken tomatenstukjes van 400 gram
  • Mais is optioneel
Bereiding
  1. Snijd alle groenten fijn (of in keukenmachine)
  2. Gehakt rul bakken in olie
  3. Voeg alle kruiden, ui en knoflook toe en bak even mee
  4. Doe nu alle groenten erbij en bak lekker even mee
  5. Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak ook kort mee om wat te ontzuren
  6. Voeg nu de tomatenstukjes toe en laat lekker pruttelen tot de groenten gaar zijn afhankelijk van de grootte van de stukjes
  7. Voeg als laatste de uitgelekte kidneybonen toe en verwarm nog even door
  8. Optioneel kun je nog wat mais toevoegen
  9. Naproeven en indien nodig nog op smaak brengen met wat zout en peper en chilipoeder

 

Wil je zelf chili con carne kruiden maken?

 

Bekijk hier nog meer

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept:  

Inline
Inline