Verse Bolognesesaus

Bolognesesaus

Bolognese saus is de meest bekende en ik denk ook de meest gebruikte pasta saus. Iedereen kent de spaghetti bolognese. Vanaf nu hoef je geen kant en klare potjes of pakjes bolognesesaus te kopen want die maak je met onderstaand recept gewoon lekker zelf.

Bolognesesaus recept

  • 500 gram rundergehakt
  • 125 gram pancetta in reepjes gesneden (of fijne spekreepjes)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 winterpenen geschild en fijn gesneden
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml rode wijn (klein flesje) (probeer ook eens witte wijn, ook erg lekker)
  • 800 gram gepelde tomaten (uit blik) in stukjes gesneden
  • 3 takjes verse tijm(zonder steeltje) en een takje verse rozemarijn (of 1 a 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden)
  • 200 ml water
  • scheutje olie
  • peper/zout (als laatste indien nodig om op smaak te brengen)

Bolognesesaus maken

  1. Doe een scheutje olie in de pan en zet op het vuur
  2. Voeg de knoflook, de pancetta (of spekreepjes) en de gesnipperde ui toe en bak zachtjes aan
  3. Voeg het gehakt toe en bak zachtjes mee tot rul gebakken is
  4. Bak nu kort de tomatenpuree mee en giet dan de rode wijn erop en laat dit even inkoken
  5. Voeg nu de overige ingrediënten ( winterpeen, bleekselderij, kruiden, gepelde tomaten in blokjes, bouillonblokjes, laurierblaadjes en water) toe en breng aan de kook
  6. Laat dit nu zachtjes pruttelen voor 1 ½ tot 2 uur (hoe langer hoe lekkerder) pas op voor aanbakken dus regelmatig roeren en op heel zacht vuur.
  7. Haal dan de laurierblaadjes en de rozemarijn eruit en breng eventueel op smaak met zout en peper
  8. Mocht de saus iets te zuur zijn voeg dan een klein snufje suiker toe.

Rijke tomatensaus

Wil je liever een volle tomatensaus die je als basis voor andere gerechten kan gebruiken dan kun je ook het rundergehakt weglaten, je hebt dan een volle rijke tomatensaus die je in porties in kan vriezen en daarna verder kan verwerken in verschillende gerechten. Voor spaghetti bolognese kun je dan altijd nog wat gehakt rul bakken en daar de saus bijdoen.

Bolognesesaus invriezen

Je kunt bolognesesaus prima invriezen. Ik maak zelf meestal een grote pan en vries het dan in porties in. Laat het eerst goed afkoelen en doe het dan in diepvriesbakjes en vries in. Zo heb je altijd een lekkere bolognesesaus als je eens wat minder tijd hebt om te koken. Ik gebruik de bolognesesaus ook in de lasagna, heerlijk!

5.0 from 1 reviews
Verse Bolognesesaus
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Saus
Hoeveelheid: 4 porties
Ingrediënten
  • 500 gram rundergehakt
  • 125 gram pancetta in reepjes gesneden (eventueel kunnen fijne spekreepjes ook)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 winterpenen geschild en fijn gesneden
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 ml rode wijn (klein flesje) (probeer ook eens witte wijn, ook erg lekker)
  • 800 gr gepelde tomaten (uit blik) in stukjes gesneden
  • 3 takjes verse tijm (alleen de blaadjes) en 1 takje rozemarijn (of 1 a 2 theelepels gedroogde Italiaanse kruiden)
  • 200 ml water
  • scheutje olie
  • peper/zout (als laatste indien nodig om op smaak te brengen)
Bereiding
  1. Doe een scheutje olie in de pan en zet op het vuur
  2. Voeg de knoflook, de pancetta (of spekreepjes) en de gesnipperde ui toe en bak zachtjes aan
  3. Voeg het gehakt toe en bak zachtjes mee tot rul gebakken is
  4. Bak nu kort de tomatenpuree mee en giet dan de rode wijn erop en laat dit even inkoken
  5. Voeg nu de overige ingrediënten ( winterpeen, bleekselderij, kruiden, gepelde tomaten in blokjes, bouillonblokjes, laurierblaadjes en water) toe en breng aan de kook
  6. Laat dit nu zachtjes pruttelen voor 1 ½ tot 2 uur (hoe langer hoe lekkerder) pas op voor aanbakken dus regelmatig roeren en op heel zacht vuur.
  7. Haal dan de laurierblaadjes en de rozemarijn eruit en breng eventueel op smaak met zout en peper
  8. Mocht de saus iets te zuur zijn voeg dan een klein snufje suiker toe.

 

1 reactie

  1. Marijke de Koning says

    Ik moet bekennen dat ik normaal een pakje gebruikte of die potten met kant en klare saus maar ik heb deze saus nu al 2x gemaakt en maak een dubbele portie en vries de rest dan is, super handig. Sindsdien geen kant en klare saus meer gebruikt!

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept:  

Inline
Inline