Boeuf Bourguignon

Boeuf bourguignon is een heerlijke Franse stoofpot gemaakt van rundvlees gestoofd in rode wijn. Door het gebruik van spekblokjes en rode wijn krijgt de boeuf bourguignon een heerlijke volle krachtige smaak. Zoals met de meeste recepten zijn er allerlei variaties in omloop, de 1 voegt nog zilveruitjes aan de boeuf bourguignon toe en weer een ander doet er bv geen wortel  doorheen. Het onderstaande recept is zoals ik het het lekkerste vind.

Stoofpotten zijn makkelijk te maken en ook erg handig als je eters krijgt. Bij de meeste mensen vallen ze wel in de smaak en het is een ideaal gerecht omdat je het al van tevoren klaar kunt maken en je dus meer tijd bij je gasten bent ipv uren in de keuken door te brengen.

Een bijkomend voordeel is dat de smaken goed door trekken als je de boeuf bourguignon een dag van tevoren al maakt en op de dag zelf zet je het gewoon op een zacht vuurtje om op te warmen.

Eet het bijvoorbeeld met aardappelpuree en sperzieboontjes of serveer het alleen met wat lekker brood.

Boeuf bourguignon recept

Voor 5 personen heb je nodig:

  • 750 gram runderlappen of riblappen gesneden in blokjes van 2 bij 2cm
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 6 teentjes knoflook grof gehakt
  • 2 uien grof gesneden
  • 1 blikje tomaten puree
  • 150 gram bleekselderij stengels gewassen en in reepjes gesneden
  • 250 gram (winter) wortel, geschild en in halve plakjes gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 runderbouillonblokje
  • 250 ml water
  • 250ml rode wijn
  • wat boter
  • bakje champignons (250 gram in 4en gesneden)
  • Zout en peper

Hoe maak je de Boeuf bourguignon

Haal minimaal een half uurtje van tevoren het vlees uit de koelkast zodat het wat meer op kamer temperatuur kan komen voordat je het bakt, dit komt de malsheid van het vlees ten goede.

  1. Zet een braadpan op het vuur en voeg een klontje boter toe en laat smelten
  2. Voeg de spekreepjes toe en bak aan
  3. Voeg dan het vlees toe en bak het vlees mee tot het dichtgeschroeid is
  4. Voeg dan de knoflook en de ui toe en bak op zacht vuur even tot de smaken vrij komen
  5. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak even kort mee
  6. Blus af met de rode wijn en breng aan de kook
  7. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe en de laurierblaadjes
  8. Breng aan de kook en en zet het vuur laag
  9. Voeg na 2 uur als het vlees al wat gaar begint te worden de wortel en de bleekselderij toe en sudder nog een klein uurtje mee
  10. Bak als laatste de gesneden champignons even in een koekenpan met wat olie en voeg die als laatste toe aan de boeuf bourguignon.
  11. Proef na en breng eventueel verder op smaak met zout en peper of een extra (half) bouillonblokje

Boeuf Bourguignon
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Stoofpot
Hoeveelheid: 5 personen
Ingrediënten
  • 750 gram runderlappen of riblappen gesneden in blokjes van 2 bij 2cm
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 6 teentjes knoflook grof gehakt
  • 2 uien grof gesneden
  • 1 blikje tomaten puree
  • 150 gram bleekselderij stengels gewassen en in reepjes gesneden
  • 250 gram (winter) wortel, geschild en in halve plakjes gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 runderbouillonblokje
  • 250 ml water
  • 250ml rode wijn
  • wat boter
  • bakje champignons (250 gram in 4en gesneden)
  • Zout en peper (of evt extra bouillonblokje)
Bereiding
  1. Zet een braadpan op het vuur en voeg een klontje boter toe en laat smelten
  2. Voeg de spekreepjes toe en bak aan
  3. Voeg dan het vlees toe en bak het vlees mee tot het dichtgeschroeid is
  4. Voeg dan de knoflook en de ui toe en bak op zacht vuur even tot de smaken vrij komen
  5. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak even kort mee
  6. Blus af met de rode wijn en breng aan de kook
  7. Voeg dan het water en het bouillonblokje toe en de laurierblaadjes
  8. Breng aan de kook en en zet het vuur laag
  9. Voeg na 2,5-3 uur als het vlees al wat gaar begint te worden de wortel en de bleekselderij toe en sudder nog een klein uurtje mee
  10. Bak als laatste de gesneden champignons even in een koekenpan met wat olie en voeg die als laatste toe aan de boeuf bourguignon
  11. Proef na en breng eventueel verder op smaak met zout en peper of een extra (half) bouillonblokje

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept:  

Inline
Inline