Ontdek de beste aanbiedingen in het koken & tafelen segment bij Bol.com

Rabarberijs in een aardbeiensoepje

rabarberijs met aardbeiensoep

AuteurKooktijdschriftMoeilijkheidsgraadBeginner

Het rabarber seizoen is bijna afgelopen maar dit recept voor rabarberijs moet je echt een keer maken. Mocht je veel rabarber hebben dan kun je de rabarber ook in kleine stukjes snijden en gewoon invriezen, dan kun je ook later in het jaar dit lekkere rabarber ijs maken.

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd10 minutenKooktijd3 uurTotale tijd3 uur 10 minuten

Hoe maak je rabarber ijs?

Voor het ijs:
 400 g rabarber, schoongemaakt en in stukjes
 175 g suiker
 30 g honing
 3 eidooiers, los geklopt
 110 ml melk
 250 ml slagroom
Voor de aardbeiensoep:
 1 Bakje aardbeien
 1 eetlepel suiker

Bereiding:
1

Doe de rabarber, de suiker en de honing in een pan en zet het vuur zachtjes aan

2

Leg een deksel op de pan en laat op zacht vuur 10 minuten staan

3

Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger

4

Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt,dit duurt ongeveer 15-20 minuten

5

Haal van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer of in de keukenmachine fijn

6

Laat de rabarber afkoelen

7

Doe de eierdooiers in een kom met de melk en klop door elkaar

8

Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word. Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen

9

Laat vervolgens het mengsel goed afkoelen (in de koelkast)

10

Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn deze samen mengen

11

Klop de slagroom stijf en roer het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom

12

Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in de vriezer en roer regelmatig door tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten

13

Maak de aardbeien schoon en pureer samen met de suiker met de staafmixer of in de keukenmachine tot een soepje

14

Schep in een diep bord het aardbeiensoepje en leg er een bol rabarber ijs in.

Ingrediënten

Voor het ijs:
 400 g rabarber, schoongemaakt en in stukjes
 175 g suiker
 30 g honing
 3 eidooiers, los geklopt
 110 ml melk
 250 ml slagroom
Voor de aardbeiensoep:
 1 Bakje aardbeien
 1 eetlepel suiker

Aanwijzingen

Bereiding:
1

Doe de rabarber, de suiker en de honing in een pan en zet het vuur zachtjes aan

2

Leg een deksel op de pan en laat op zacht vuur 10 minuten staan

3

Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger

4

Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt,dit duurt ongeveer 15-20 minuten

5

Haal van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer of in de keukenmachine fijn

6

Laat de rabarber afkoelen

7

Doe de eierdooiers in een kom met de melk en klop door elkaar

8

Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word. Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen

9

Laat vervolgens het mengsel goed afkoelen (in de koelkast)

10

Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn deze samen mengen

11

Klop de slagroom stijf en roer het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom

12

Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in de vriezer en roer regelmatig door tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten

13

Maak de aardbeien schoon en pureer samen met de suiker met de staafmixer of in de keukenmachine tot een soepje

14

Schep in een diep bord het aardbeiensoepje en leg er een bol rabarber ijs in.

Rabarberijs in een aardbeiensoepje

Hoelang kun je rabarber oogsten?

Rabarber kan je oogsten vanaf april tot ongeveer de langste dag (21 juni) Waarom niet langer? In de groene bladeren van rabarber zit oxaalzuur en dat is schadelijk voor de gezondheid. Dit oxaalzuur trekt vanaf ongeveer 21 juni naar de stengels, dus is het beter vanaf die tijd geen rabarber meer te eten. Dit zuur bindt kalk en onttrekt zodoende kalk aan het lichaam. Uiteraard zal het per jaar wel wat verschillen maar voor het gemak wordt die datum aangehouden.

Op zoek naar een ander recept met rabarber?

MIS GEEN ENKEL RECEPT MEER!

Ontvang om de week de laatste recepten en koopgidsen gratis in je mailbox!