Pompoen cheesecake met pecan crumble

Het pompoenen seizoen is weer begonnen en langzaamaan zie je ze weer meer in de supermarkt voorbij komen. Ze zijn bijna altijd wel te krijgen maar ze groeien nu weer in overvloed op de Nederlandse bodem. In onze moestuin zijn er al enkele uitgegroeid tot mooie vol oranje exemplaren en de eerste pompoen uit eigen tuin heb ik gebruikt voor deze pompoen cheesecake. Pompoen, je houd er van of niet maar het is een heel veelzijdige groente. Pompoen kan je zowel voor hartige als zoete gerechten gebruiken. Lees hier meer over de verschillende pompoensoorten.

In dit recept heb ik een bodem gemaakt van pecan noten en dezelfde bodem gebruikt om crumble van te maken voor bovenop de pompoen cheesecake.

Recept pompoen cheesecake met pecan crumble

Bodem:

  • 180 gram bloem
  • 180 gram bruine suiker
  • 170 gram ongezouten boter
  • 140 gram havermout
  • 170 gram pecannoten

Vulling:

  • 175 gram pompoenpuree
  • 1 pakjes creamcheese
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 ½ theelepel kaneelpoeder
  • 120 gram suiker

Topping:

  • 2 eetlepels suiker
  • 2 kleine bakjes sour cream
  • 1 vanille stokje of 1 theelepel vanille extract

Bereiding pompoen cheesecake met pecan crumble

  1. Oven voorverwarmen op 175 graden

Crumble:

  1. Hak de pecan noten wat fijner in een keukenmachine of met een mes
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar tot je een los “crumble”deeg overhoud
  3. Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel ¼ deel van het crumble deeg over de bakplaat
  4. Bak de crumble in 12-15 krokant en goudbruin, houd deze achter, de krokante crumbles gaan straks bovenop de pompoen cheesecake

Bodem:

  1. Neem een bakblik (bv brownie bakblik) en vet deze in. Verdeel het overgebleven crumble deeg over de bodem van het bakblik en druk overal goed aan
  2. Zet de bodem in de oven voor ongeveer 20 minuten
  3. Maak in de tussentijd de vulling

Vulling:

  1. Schil de pompoen en haal de pitten eruit
  2. Snijd de pompoen in kleine blokjes en doe in een pan
  3. Zet net onder met water en zet op het vuur
  4. Snijd 1 vanille stokje open en schraap het merg eruit, doe het vanillemerg samen met het vanillestokje bij de pompoen
  5. Als de pompoen zacht geworden is, giet die dan af en haal het vanillestokje eruit
  6. Pureer de pompoen nu tot een glad mengsel
  7. Roer vervolgens de creamcheese, het ei, de suiker en het gember en kaneelpoeder door het pompoen beslag
  8. Giet het beslag op de afgebakken en nog warme bodem en zet terug in de oven voor 20 minuten
  9. Check na 20 minuten of het beslag gestold is, deze mag niet meer teveel bewegen anders nog 5 minuten langer in de oven laten staan

Topping:

  1. Meng nu de zure room samen met het merg van 1 vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract)
  2. Voeg de suiker toe en roer goed door elkaar
  3. Verdeel het zure room mengsel over het beslag en zet nog 5 minuten in de oven
  4. Haal eruit en laat goed afkoelen. Verdeel daarna de afgebakken cumble over de zure room laag en druk aan
  5. Snijd vervolgens in mooie blokjes (dit gaat het beste als je de plaatkoek even 20 minuutjes in de vriezer zet voor je deze gaat snijden)
5.0 from 1 reviews
Pompoen cheesecake met pecan crumble
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Taart
Hoeveelheid: 1 plaatkoek
Ingrediënten
Bodem:
  • 180 gram bloem
  • 180 gram bruine suiker
  • 170 gram ongezouten boter
  • 140 gram havermout
  • 170 gram pecans
Vulling:
  • 175 gram pompoenpuree
  • 1 pakjes creamcheese
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 ½ theelepel kaneelpoeder
  • 120 gram suiker
Topping:
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 kleine bakjes sour cream
  • 1 vanille stokje of 1 theelepel vanille extract
Bereiding
  1. Oven voorverwarmen op 175 graden
Crumble:
  1. Hak de pecan noten wat fijner in een keukenmachine of met een mes
  2. Meng alle ingrediënten voor het deeg door elkaar tot je een los “crumble”deeg overhoud
  3. Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel ¼ deel van het crumble deeg over de bakplaat
  4. Bak de crumble in 12-15 krokant en goudbruin, houd deze achter, de krokante crumbles gaan straks bovenop de pompoen cheesecake
Bodem:
  1. Neem een bakblik (bv brownie bakblik) en vet deze in. Verdeel het overgebleven crumble deeg over de bodem van het bakblik en druk goed aan overal
  2. Bak als de crumbles uit de oven zijn de bodem voor de plaatkoek af in ongeveer 20 minuten
  3. Maak in de tussentijd de vulling.
Vulling:
  1. Schil de pompoen en haal de pitten eruit
  2. Snijd de pompoen in kleine blokjes en doe in een pan
  3. Zet net onder met water en zet op het vuur
  4. Snijd 1 vanille stokje open en schraap het merg eruit, doe het vanillemerg samen met het vanillestokje bij de pompoen
  5. Als de pompoen zacht geworden is, giet die dan af en haal het vanillestokje eruit
  6. Pureer de pompoen nu tot een glad mengsel
  7. Roer vervolgens de creamcheese, het ei, de suiker en het gember en kaneelpoeder door het pompoen beslag
  8. Giet het beslag op de afgebakken en nog warme bodem en zet terug in de oven voor 20 minuten
  9. Check na 20 minuten of het beslag gestold is, deze mag niet meer teveel bewegen anders nog 5 minuten langer in de oven laten staan
Topping:
  1. Meng nu de zure room samen met het merg van 1 vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract)
  2. Met de suiker door elkaar
  3. Verdeel dit over het beslag en zet nog voor 5 minuten in de oven
  4. Haal eruit en laat goed afkoelen. Verdeel daarna de afgebakken crumble over de zure room laag en druk aan
  5. Snijd vervolgens in mooie blokjes (dit gaat het beste als je de plaatkoek even 20 minuutjes in de vriezer zet voor je deze gaat snijden)
3 Reacties
  1. Sabrina says

    Hoeveel gram is het pakje creamcheese?

    1. Kooktijdschrift says

      De pakjes cream cheese die ik gebruik zijn 200 gram. Succes met maken.

  2. Anke says

    Heel erg lekker deze pompoen cheesecake, vooral de combinatie met de pecan noten is heerlijk, bedankt voor het recept.

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: