In deze koopgids
Oliebollen maken
De laatste 2 maanden van het jaar mag het weer, oliebollen eten en misschien wagen enkele van jullie je zelfs wel aan het zelf oliebollen bakken? Wij in ieder geval wel. Maar hoe bak je nou de lekkerste oliebollen? Waar moet je op letten? Maak je zelf het beslag of koop je bijvoorbeeld de oliebollenmix van Koopmans? Hieronder vast enkele tips waar je zeker op moet letten bij het bakken van oliebollen. Gebruik je gewoon kant en klare oliebollenmix dan kun je uiteraard nog steeds zelf experimenteren met de vulling en de overige tips en trucs gebruiken maar maak dan het beslag verder gewoon zoals op de verpakking staat.
Werk het bloem met het zout boven de beslagkom door de zeef.
Voeg de suiker, kaneel en het gist toe en meng het door de bloem.
Meng met de mixer (of mocht je die niet hebben met een pollepel) het bier, de paar druppels citroensap en het lauwwarme water erdoor.
Als het beslag goed gemixed is voeg de goed uitgelekte vulling toe (in dit recept de rozijnen) en meng goed door het beslag.
Dek het beslag dan af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme en tochtvrije (belangrijk) plaats.
Laat het beslag een uur rijzen tot het ongeveer de dubbele hoeveelheid is geworden
Verhit in een ruime pan een liter olie tot ongeveer 180 graden.
Maak met behulp van de ijsknijper (of 2 lepels) bollen van het beslag en laat deze is de hete olie zakken
Bak de oliebollen in ongeveer 5-8 minuten goudbruin (afhankelijk van de grootte van de oliebollen).
Als het goed is keren de oliebollen vanzelf halverwege de baktijd.
Als de oliebollen goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier (eventueel kun je ze direct al wat bestrooien met poedersuiker, dit smelt dan lekker over de oliebol omdat deze nog warm is).
Bestrooi ze anders net voor het opdienen met poedersuiker. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Werk het bloem met het zout boven de beslagkom door de zeef.
Voeg de suiker, kaneel en het gist toe en meng het door de bloem.
Meng met de mixer (of mocht je die niet hebben met een pollepel) het bier, de paar druppels citroensap en het lauwwarme water erdoor.
Als het beslag goed gemixed is voeg de goed uitgelekte vulling toe (in dit recept de rozijnen) en meng goed door het beslag.
Dek het beslag dan af met een vochtige theedoek en zet weg op een warme en tochtvrije (belangrijk) plaats.
Laat het beslag een uur rijzen tot het ongeveer de dubbele hoeveelheid is geworden
Verhit in een ruime pan een liter olie tot ongeveer 180 graden.
Maak met behulp van de ijsknijper (of 2 lepels) bollen van het beslag en laat deze is de hete olie zakken
Bak de oliebollen in ongeveer 5-8 minuten goudbruin (afhankelijk van de grootte van de oliebollen).
Als het goed is keren de oliebollen vanzelf halverwege de baktijd.
Als de oliebollen goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier (eventueel kun je ze direct al wat bestrooien met poedersuiker, dit smelt dan lekker over de oliebol omdat deze nog warm is).
Bestrooi ze anders net voor het opdienen met poedersuiker. Eet smakelijk!
Tips voor andere/extra vullingen:
- Rozijnen of krenten geweekt in rum
- Stukjes appel of ananas (goed droog)
- Gember gekonfijt
- Gekonfijte sinaasappelschilletjes
- Sucade stukjes
Gebruik maximaal 300 gram vulling totaal in het bovenstaande recept
Tips en trucs:
Kan ik beslag een dag van tevoren al maken?
Nee dit kan niet, het beslag blijft door rijzen en word dan veel te luchtig, maak het beslag dus al je ook de oliebollen direct wil gaan bakken nadat het beslag gerezen is
Hoe warm moet het beslag zijn?
Bij voorkeur moet het beslag ongeveer 26 graden en de omgevingstemperatuur 25-27 graden, voor het rijzen van het beslag is de temperatuur van het beslag heel belangrijk. Voor elke graad warmer rijst het beslag 10% sneller
Hoe warm moet de olie zijn waarin ik het beslag bak?
Zorg dat je olie steeds rond de 180-185 graden blijft, is je olie te koud dan zuigt het vet snel in het beslag waardoor je erg vette oliebollen krijgt, is het vet te warm dan krijg je snel donkere oliebollen die van binnen nog niet gaar zijn, de juiste olietemperatuur is dus erg belangrijk. Koelt de olie te snel af bij het bakken doe er dan iets minder oliebollen tegelijk in zodat de olie minder snel afkoelt
In welke olie of vet moet ik de oliebollen bakken
Oliebollen bak je het beste in gewone zonnebloemolie, deze is neutraal van smaak. Eventueel kun je ook andere plantaardige olie gebruiken maar gebruik GEEN olijfolie. Persoonlijk zou ik ook geen (vloeibaar) frituurvet gebruiken, deze laat na afkoelen van de oliebol een wit laagje achter. Gewone zonnebloemolie is het beste.
Wat als mijn beslag niet wil rijzen?
Verwarm je oven dan op 50 graden, zodra deze op temperatuur is zet de oven dan uit en zet je afgedekte kom met beslag in de oven met de deur dicht. Deze truc kun je ook toepassen als de omgeving waarin je bent niet warm genoeg is. Om een lekker gerezen beslag te krijgen is een juiste temperatuur heel belangrijk.
Mijn oliebollen draaien niet vanzelf of draaien 1 kant op
Laat het beslag ook niet te erg rijzen, bovenop zal het beslag vaak wat meer gerezen zijn dan in het midden van de beslagkom, schep als het beslag iets te luchtig is vanuit het midden van de beslagkom ipv vanaf de bovenkant. Vaak draaien de oliebollen niet goed als er aan 1 kant van het beslag teveel lucht zit.
Ik krijg hele vette oliebollen, hoe komt dit?
Als de temperatuur van de olie te laag is krijg je vette oliebollen, zorg dat de temperatuur van het vet zo rond de 185 graden is en blijft tijdens het bakken, speel wat met het vuur onder de pan of gebruik een frituurpan waar de temperatuur vanaf te lezen is.
Hoe kan ik oliebollen het beste bewaren?
Oliebollen kun je na het bakken ongeveer 2 dagen bewaren. Laat ze eerst goed afkoelen en bewaar ze dan luchtdicht in een afgesloten zak of bak. In de vriezer zijn de oliebollen 2-3 maanden te bewaren. Laat ze dan eerst ontdooien en verwarm ze dan nog even in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 10-15 minuten. Even een seconden of 20 in de magnetron kan ook.
Erg goed recept ,ik heb 5 verschillende recepten uitgeprobeert, maar we vonden deze de beste , we hebben nu al ong. meer dan 300 oliebollen verkocht hier in Thailand , de 31 ste nog maals ong 200 .
Er zijn twee manieren van vergisten: gisten bij kamertemperatuur en gisten bij lage temperatuur.
In de bierbrouwerij wordt dit hoge en lage gisting genoemd; hoge gisting omdat bij vergisting bij temperaturen boven de 20 graden de gist bovenop het brouwsel gaat drijven; terwijl bij vergisting bij 4 graden de gist op de bodem van de brouwkuip ligt.
Waarom dit verhaal?
Je kunt oliebollenbeslag prima een of twee dagen van te voren maken, zolang je je gisttemperatuur daar maar op aanpast. Plaats het oliebollenbeslag in de koelkast of zet het buiten (het is er rond oliebollen tijd vaak koud genoeg voor). Het gisten gaat uiteraard veel langzamer, maar het zal de smaak ten goede komen omdat de gist ook inwerkt op bepaalde stoffen in het meel. Wil je snel klaar zijn met je beslag? Gebruik dan warm water en laat het op een warme plaats rijzen.
Tip: los gist NIET op in water met suiker.
Zorg juist dat de gist niet direct met water, suiker of zout in contact komt, dit zorgt ervoor dat de gist veel sneller start.
Lage gisting, leuke tip, gaan we proberen. Gebruik je dan verse gist? En bedoel je met de tip dat het gist eerst met het meel moet mengen en daarne de “natte” ingredienten?
Ik ga zo beginnen met het maken van dit beslag, maar 150 bier lijkt mij wat veel!
Ik hou dan maar ml aan.
Thanks voor de tips.
Mijn beslag wil niet rijzen. Ga het in de oven proberen.
Happy New Year uit de States
Als ik oliebollen bakken wil gaat m’n bol uitdrijven in de pan en is het net een pannenkoek wat moet ik doen