Abrikozen plaatkoek

Abrikozen zijn steenvruchten met een heerlijke frisse zoete smaak. Ze hebben een geel-oranje achtige zachte schil die een beetje donsachtig aanvoelt. Je kunt de abrikozen zowel met als zonder schil eten. De pitten van een abrikoos kun je niet eten, deze zijn (in grote hoeveelheden) zelf giftig. Heb je abrikozen die nog niet helemaal rijp zijn bewaar ze dan op kamer temperatuur, ze rijpen dan nog na. Zijn de vruchten wel al rijp bewaar ze dan in de koelkast. Gebruik voor onderstaand recept lekker rijpe abrikozen, halveer je ze dan laat de pit los van het vruchtvlees.

Verder heb je een bakvorm nodig van ongeveer 26x22cm

Abrikozen plaatkoek recept

Bodem:

  • 150 gram bloem
  • snufje zout
  • 125 gram koude roomboter in blokjes
  • 40 gram poedersuiker

Vulling:

  • 8 abrikozen, gehalveerd en ontpit
  • 200 gram amandelspijs
  • 60 gram suiker
  • 115 gram roomboter op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 2 grote eieren
  • 30 gram bloem
  • 50 gram amandelschaafsel (voor op de vulling)
  1. Oven voorverwarmen op 180 graden
  2. Meng voor de bodem alle ingrediënten en kneed tot een deeg
  3. Vet een bakblik in en verdeel het deeg over de bodem en druk overal goed aan
  4. Bak de bodem 20 minuten en haal dan uit de oven
  5. Snijd de abrikozen door de helft en ontpit ze
  6. Verkruimel het amandelspijs boven een beslagkom, voeg de zachte boter en de suiker toe en mix met een handmixer goed door elkaar
  7. Voeg een snufje zout, de eieren en de bloem toe en mix nogmaals goed door tot een glad beslag
  8. Verdeel de halve abrikozen over de bodem, verdeel daaroverheen het beslag en strooi dan het amandelschaafsel erover
  9. Zet nogmaals in de oven voor nog eens 35-40 minuten
  10. Laat voor het aansnijden de abrikozen plaatkoek eerst afkoelen.

Eet smakelijk

abrikozen plaatkoek

Abrikozen plaatkoek
 
Vooraf
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recept:: Taart en gebak
Hoeveelheid: 1 plaatkoek
Ingrediënten
Bodem
  • 150 gram bloem
  • snufje zout
  • 125 gram koude roomboter in blokjes
  • 40 gram poedersuiker
Vulling
  • 8 abrikozen, gehalveerd en ontpit
  • 200 gram amandelspijs
  • 60 gram suiker
  • 115 gram roomboter op kamertemperatuur
  • snufje zout
  • 2 grote eieren
  • 30 gram bloem
  • 50 gram amandelschaafsel (voor op de vulling)
Bereiding
  1. Oven voorverwarmen op 180 graden
  2. Meng voor de bodem alle ingrediënten en kneed tot een deeg
  3. Vet een bakblik in en verdeel het deeg over de bodem en druk overal goed aan
  4. Bak de bodem 20 minuten en haal dan uit de oven
  5. Snijd de abrikozen door de helft en ontpit ze
  6. Verkruimel het amandelspijs boven een beslagkom, voeg de zachte boter en de suiker toe en mix met een handmixer goed door elkaar
  7. Voeg een snufje zout, de eieren en de bloem toe en mix nogmaals goed door tot een glad beslag
  8. Verdeel de abrikozen over de bodem, verdeel daaroverheen het beslag en strooi dan het amandelschaafsel erover
  9. Zet nogmaals in de oven voor nog eens 35-40 minuten
  10. Laat voor het aansnijden de abrikozen plaatkoek eerst afkoelen.

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail word niet getoond op de website

Waardeer dit recept: